
Egészben sült branzino citrommal és rozmaringgal
Ez a mediterrán ihletésű fogás egyszerre látványos és egyszerűen elkészíthető. A friss branzinót (más néven tengeri sügért) citromkarikákkal és illatos rozmaringággal töltjük meg, majd egészben, ropogósra sütjük. Az eredmény egy kívül aranybarnára sült, belül omlós és szaftos hal, amely tökéletes hétköznapi vacsorához vagy akár ünnepi alkalmakra is. Könnyű körettel és egy pohár száraz fehérborral tálalva garantáltan sikert arat.
Hozzávalók:
- 1 egész branzino (tisztítva, beirdalva)
- 1 citrom, felkarikázva
- 2–3 ág friss rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
- Só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
- A hal hasüregébe tegyél citromkarikákat, rozmaringot és fokhagymát.
- Kívülről sózd, borsozd, kend meg olívaolajjal.
- 200 °C-on süsd 20–25 percig sütőben, amíg a bőre ropogós nem lesz
Körte ötletek:
1. Sült zöldségek (mediterrán stílus)
Cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika, lilahagyma, fokhagyma
Olívaolajon sütve, kevés kakukkfűvel, rozmaringgal
Remek bármelyik sült vagy grillezett branzinohoz
2. Grillezett spárga vagy brokkoli
Kevés olajon sütve, sóval, borssal
Tálaláskor citromlé vagy parmezán forgács hozzá
Különösen jó vajas-citromos vagy grill branzinóhoz
3. Fehérboros rizottó
Lágy, krémes rizottó fehérborral, kevés parmezánnal és citromhéjjal ízesítve
Kifinomult, tökéletes „en papillote” (papírban sült) branzinó mellé
4. Kuszkusz vagy bulgur tabbouleh stílusban
Friss zöldfűszerekkel, paradicsommal, uborkával, citrommal
Hidegen vagy langyosan is ideális, különösen nyári grillezéshez
Borajánló:
Fehérbor a legjobb választás – friss, savas, citrusos vagy ásványos jegyekkel.
1. Assyrtiko (Görögország)
Száraz, citromos, ásványos – különösen jó grill vagy sókéregben sült branzinóhoz
2. Vermentino (Olaszország – Szardínia, Liguria)
Kellemes citrusosság, enyhe gyógynövényes jegyek – tökéletes mediterrán ételekhez
3. Albariño (Spanyolország – Rías Baixas)
Magas sav, frissesség, kicsit sós – fantasztikus választás tengerparti halakhoz
4. Chablis (Franciaország – Burgundia)
100% Chardonnay, de tölgy nélkül: ásványos, friss, nagyon elegáns
5. Magyar alternatíva: Somlói juhfark vagy badacsonyi olaszrizling
Szép savak, enyhe mineralitás – jól működik sült halakkal