Tintahal, polip
A polip egy rendkívül népszerű tengeri hozzávaló, amit salátákban, grillen készítve vagy akár pörköltekben is fogyaszthatunk. Mediterrán országokban, mint Görögország, Marokkó és Spanyolország, a polip egy alapvető alapanyag, amelyet gyakran tálalnak olívaolajjal, citrommal és friss fűszernövényekkel. Válaszd ki a kedvenc fajtáját az Ocean Food kínálatából!
Polipcsáp, egész polip vagy épp bébi formájában készítenéd el? Találd meg új kedvencedet és alkoss valami igazán különlegeset a konyhában!
Kíváncsi vagy, milyen íze van a marokkói polipnak vagy az előfőzött polipcsápnak? Esetleg már rutinos polipkészítőn vagy? Hoztunk néhány érdekességet és tippet, amivel bárki, legyen akár kezdő, akár profi, a legtöbbet tudja kihozni ebből a különleges, ínyenc fogásból.
Polippal az egészségért
Nemcsak nagyszerű és tápláló tengeri csemege, hanem egészséges választás is. A polip alacsony zsírtartalmú, magas fehérjeforrás, amely gazdag omega-3 zsírsavakban, segítve ezzel a szív- és érrendszer egészségét. Ezenkívül a polip jó forrása a vasnak, ami hozzájárul az egészséges vérképzéshez és az energiaszintek fenntartásához.
Hogyan készíts tökéletes polipot?
Gyakran halljuk a polippal kapcsolatban, hogy „rágós”, azonban a megfelelő elkészítés mellett igazán puhává válik. A polip elkészítése különös gondosságot igényel, ugyanis könnyen túlfőzhető, ami valóban rágóssá teszi. A tökéletes polip elkészítésének titka a lassú főzés, akár egy órán keresztül, alacsony hőmérsékleten, hogy a hús megpuhuljon és szépen el tudjon lazulni. Sokszor ajánlott előfőzni a polipot, majd grillezni vagy sütni rövid ideig, hogy kívül ropogós, belül pedig omlós maradjon.
Minden fogáshoz polip
Az optimális elkészítése miatt a polip egy időigényesebb fogás, például a lazachoz képest, azonban nem kell pánikba esnünk, hiszen, bár több ideig kell főzni, azonban szinte a végtelenségig variálható az ételek szintjén. A friss citrom vagy lime tökéletes kiegészítője a polipnak, kiváltképp grillezett formában, míg a friss petrezselyem, bazsalikom, koriander vagy fokhagyma ugyanúgy illenek hozzá. Emellett a pikáns, paprikás vagy paradicsomos szószok, mint például a harissa vagy a sriracha úgyszintén remekül kiemelik a polip ízét, különösen, ha sült.