Receptek
Autentikus mediterrán ízélmény a legegyszerűbb hozzávalókból. A roston sült szardínia kívül enyhén ropogós, belül szaftos, telt ízét pedig tökéletesen kiegészíti a sűrű, illatos paradicsomszósz, melyet friss rozmaring és fokhagyma tesz karakteressé. A grillezett padlizsán selymes textúrája és enyhén füstös aromája méltó kísérője ennek a letisztult, de mégis különleges fogásnak.
Letisztult, természetes ízek – minden felesleges sallang nélkül. Serpenyőben, vajon sült sashalfilé, kívül enyhén pirult, belül omlós, lágy textúrával. Mellé könnyű, vajjal és friss petrezselyemmel átforgatott burgonya kerül, amit egy hűvös, frissítő kapros tejfölmártás tesz teljessé.
Ez az étel a hal igazi arcát mutatja meg: nem dominálja sem panír, sem túlzásba vitt fűszerezés – helyette tiszta, harmonikus ízeket kínál. Ajánljuk azoknak, akik szeretik a könnyed, mégis laktató halételeket, különösen nyári napokon vagy egy pohár hideg fehérbor mellé.
Frissesség, illat, egy csipet egzotikum. Ez a fogás elrugaszkodik a megszokott fehérboros kagylókliséktől, és egy új, izgalmas ízvilágba repít: lágy kókusztej, illatos gyömbér, pikáns chili, lime és friss koriander – mindez a tenger sós ízével ötvözve.
Karakteres, mégis elegáns tengeri fogás, amely a mediterrán konyha esszenciáját hordozza magában. A skorpióhal tömör, mégis szaftos húsa tökéletesen érvényesül az intenzív, paradicsomos-olívás-kapribogyós mártásban. A fokhagyma, fehérbor és friss zöldfűszerek aromája harmonikusan öleli körbe ezt a ritkán használt, különleges halat. A szósz rusztikus, mégis letisztult – minden falatja a Földközi-tenger partvidékét idézi.
Ajánljuk mindazoknak, akik valódi tengeri ízekre vágynak – kompromisszumok nélkül. Ideális egy pohár hűvös, száraz fehérbor mellé, grillezett kenyérrel vagy könnyű körettel tálalva.
Klasszikus mediterrán hangulatú fogás modern, letisztult kivitelben. A friss tengeri pagro enyhén fűszeres, fokhagymás kéreggel pirul, majd sűrű, édeskés-paradicsomos szószban készül el, sült burgonyaszeletek társaságában. A szósz fűszerezése – enyhe fahéj, chili, balzsamecet – pikánssá és izgalmassá teszi az étel karakterét, anélkül hogy elnyomná a hal természetes ízét. Tökéletes választás egy pohár jól behűtött Olaszrizling vagy egy könnyed Kadarka mellé.
A papírban sült branzino (franciául en papillote) igazi kulináris élmény: a pergamenbe zárt hal saját gőzében készül el, így minden aroma megmarad – szaftos, illatos és lenyűgözően tiszta ízvilágú fogás születik. A branzinót friss zöldségekkel, citrommal, olívaolajjal és zöldfűszerekkel párosítjuk, majd becsomagolva sütjük, míg tökéletesen megpuhul. Könnyű, egészséges és rendkívül látványos – tálaláskor a papír felnyitása igazi élményt nyújt, ahogy a gőz kiszabadul és magával hozza a mediterrán illatokat.
Ez az étel a mediterrán és a dél-amerikai konyha találkozása – a ropogósra grillezett branzino finom, enyhén füstös ízét tökéletesen egészíti ki a friss, zöldfűszeres chimichurri szósz. A fokhagymás, petrezselymes, ecetes mártás élénk savasságot és karaktert ad a halnak, miközben megőrzi annak letisztult ízvilágát. Egyszerű, egészséges és különleges – tökéletes választás egy nyári vacsorához vagy könnyed hétvégi ebédhez.
Ez a klasszikus mediterrán fogás a hal frissességét helyezi a középpontba. A branzinót egészben, sókéregbe zárva sütjük, így az megőrzi természetes szaftosságát, ízét és textúráját anélkül, hogy túlfűszereznénk. A ropogósra sült sóburok bent tartja a nedvességet, miközben finoman átjárja a halhúst. Letisztult, látványos és egészséges – tökéletes választás egy ünnepi asztalra vagy elegáns vacsorára.
Ez az elegáns, mégis gyorsan elkészíthető étel tökéletes választás egy könnyed, de ízletes vacsorához. A ropogósra sült branzino filéket lágy, illatos vajas-citromos mártás koronázza meg, amelyet friss fokhagyma és petrezselyem tesz teljessé. A serpenyőben sütött hal bőre finoman megpirul, míg a belseje szaftos marad. Egyszerű, friss alapanyagokból készül, és akár 15 perc alatt az asztalra kerülhet – tökéletes egy hétköznap esti kényeztetéshez.
Ez a mediterrán ihletésű fogás egyszerre látványos és egyszerűen elkészíthető. A friss branzinót (más néven tengeri sügért) citromkarikákkal és illatos rozmaringággal töltjük meg, majd egészben, ropogósra sütjük. Az eredmény egy kívül aranybarnára sült, belül omlós és szaftos hal, amely tökéletes hétköznapi vacsorához vagy akár ünnepi alkalmakra is. Könnyű körettel és egy pohár száraz fehérborral tálalva garantáltan sikert arat.
A lazac rendkívüli tápértékének, kivételes ízének és gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségükre odafigyelő ínyencek körében, sőt, még talán még azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a halat.
A vadlazac a tengeri és óceáni tápláléknak köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás. Amellett, hogy alacsony kalóriájú, és minimális telített zsírsav mellett magas fehérjetartalommal rendelkezik, kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak.
Ropogós, vajas tésztába burkolt bélszín, melyet fűszeres-gombás krém és érlelt sonka ölel, egyszóval: mennyei. Kevés olyan tiszteletet parancsoló, fenséges fogást tudunk említeni, ami versenyre kelhetne a húsok fejedelméből készült Wellington-bélszínnel. A nem egyszerű, de annál ízletesebb étel nem véletlenül szerezte meg a főszerepet az ünnepi fogások listáján, és amennyiben elkészítjük, biztosak lehetünk benne, hogy a lakoma fogásai között is reflektorfénybe kerül.
A galíciai konyhának legalább annyira fontos része a polip, mint a szegedinek vagy a bajainak a ponty, elkészítése is éppolyan egyszerűnek tűnik, mint a halászléfőzés, mégis csak keveseknek megy igazán jól. Akinek már okozott gyomorpanaszt a polipból készült étel, az tudja, mennyire fontos a frissesség - éppen ezért ajánljuk, hogy tőlünk rendeld!
A lazac rendkívüli tápértékének és gazdag omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően népszerű étel az egészségükre odafigyelő ínyencek körében, talán még azok is szívesen fogyasztják, akik egyébként nem szeretik a halat. Kezdj el odafigyelni magadra és készülj a nyárra, még nem késő! ????
Az érzés, amikor biztosan tudod, hogy mind a tíz ujját meg fogja nyalni az, akit megvendégelsz ezzel a fogással, na az leírhatatlan!
Ezt szeretnénk nektek átadni Czigléczky Tibor segítségével.
Inspirációs videóinkkal szeretnénk segíteni a gyors és ízletes ételek elkészítésében.
Séfünk, Czigléczky Tibor, a Konyhafőnök című műsor korábbi versenyzője ebben a részben megmutatja, hogy hogyan tudsz percek alatt fenséges főételeket alkotni.