Wellington bélszín
Ropogós, vajas tésztába burkolt bélszín, melyet fűszeres-gombás krém és érlelt sonka ölel, egyszóval: mennyei. Kevés olyan tiszteletet parancsoló, fenséges fogást tudunk említeni, ami versenyre kelhetne a húsok fejedelméből készült Wellington-bélszínnel. A nem egyszerű, de annál ízletesebb étel nem véletlenül szerezte meg a főszerepet az ünnepi fogások listáján, és amennyiben elkészítjük, biztosak lehetünk benne, hogy a lakoma fogásai között is reflektorfénybe kerül.
Hozzávalók
A húshoz:
- 1 kg marhabélszín
- 4 evőkanál olívaolaj
- Bors
- 2 evőkanál dijoni mustár
- Gombás réteghez:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1-2 vöröshagyma
- 500-600 gramm gomba (többféle is lehet)
- 2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 1 csokor petrezselyem
- 2 csomag leveles tészta/ vegán leveles tészta (kb. 550 gramm)
- 1 tojás
Elkészítés
Egy nagy serpenyőbe melegítsük elő az olajat, majd dinszteljük meg az apróra vágott hagymát. Az apróra vágott gombát hozzáadjuk és addig sütjük, amíg a gombából kiengedett folyadék elpárolog, és picit megpirul. Közben sózzuk, borsozzuk.
Húzzuk le a tűzhelyről, adjuk hozzá a petrezselymet és tegyük félre hűlni.
Majd egy másik serpenyőben forrósítsunk olajat, pirítsuk körbe a bélszínt, oldalanként kb. 2 percig.
Ha szép kérget kapott kívülről, vegyük ki a serpenyőből és még melegen kenjük le a dijoni mustárral. Szintén hagyjuk hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A levelestésztát kiterítjük és belekanalazzuk a gombás keveréket úgy, hogy a tészta széleit szabadon hagyjuk.
Ennek a közepére helyezzük a bélszínt, majd minden oldalról becsomagoljuk a leveles tésztával a húst.
Kiterítjük a másik levelestésztát is és egy tésztarácsozó henger segítségével megformázzuk.
A becsomagolt ételre helyezzük, a széleit aláhajtogatjuk, majd levágjuk. Ez fontos lépés, hogy átsüljön az egy réteg tésztánk.
Tegyük a Wellingtont egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le tojással. A tésztát szurkáljuk meg pár helyen, hogy a keletkező gőz távozni tudjon.
Toljuk a sütőbe kb 50 percre, majd hagyjuk 10 percig hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Csendes áhítattal mutatjuk videónkat: