
Branzino filé vajas-citromos mártásban
Ez az elegáns, mégis gyorsan elkészíthető étel tökéletes választás egy könnyed, de ízletes vacsorához. A ropogósra sült branzino filéket lágy, illatos vajas-citromos mártás koronázza meg, amelyet friss fokhagyma és petrezselyem tesz teljessé. A serpenyőben sütött hal bőre finoman megpirul, míg a belseje szaftos marad. Egyszerű, friss alapanyagokból készül, és akár 15 perc alatt az asztalra kerülhet – tökéletes egy hétköznap esti kényeztetéshez.
Hozzávalók:
- 2 branzino-filé (bőrös)
- 50 g vaj
- 1 gerezd fokhagyma, aprítva
- Fél citrom leve
- Friss petrezselyem, só, bors
Elkészítés:
- A vajat megolvasztod, hozzáadod a fokhagymát és 1 percig párolod.
- Hozzáöntöd a citromlevet.
- A filéket sózod, borsozod, és bőrrel lefelé serpenyőben megsütöd 3–4 perc alatt.
- Megfordítod, meglocsolod a szósszal, és még 2 percig sütöd.
Köret ötletek:
1. Sült zöldségek (mediterrán stílus)
Cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika, lilahagyma, fokhagyma Olívaolajon sütve, kevés kakukkfűvel, rozmaringgal. Remek bármelyik sült vagy grillezett branzinohoz.
2. Grillezett spárga vagy brokkoli
Kevés olajon sütve, sóval, borssal
Tálaláskor citromlé vagy parmezán forgács hozzá
Különösen jó vajas-citromos vagy grill branzinóhoz
3. Fehérboros rizottó
Lágy, krémes rizottó fehérborral, kevés parmezánnal és citromhéjjal ízesítve. Kifinomult, tökéletes „en papillote” (papírban sült) branzinó mellé
4. Kuszkusz vagy bulgur tabbouleh stílusban
Friss zöldfűszerekkel, paradicsommal, uborkával, citrommal. Hidegen vagy langyosan is ideális, különösen nyári grillezéshez
Borajánló:
Száraz fehérborok, lehetőleg közepes testtel és élénk savakkal. Jó, ha van egy kis citrusos vagy enyhén vajas karakterük, hogy szépen harmonizáljanak a szósszal.
Típusok:
Chardonnay (nem túlfás, inkább burgundi vagy balatoni stílusban)
Rajnai rizling (különösen ha picit érettebb, de még friss savú)
Furmint (száraz változat, enyhén ásványos karakterrel)
Vermentino, Albariño, vagy Pinot Blanc