
Sókéregben sült egész branzino
Ez a klasszikus mediterrán fogás a hal frissességét helyezi a középpontba. A branzinót egészben, sókéregbe zárva sütjük, így az megőrzi természetes szaftosságát, ízét és textúráját anélkül, hogy túlfűszereznénk. A ropogósra sült sóburok bent tartja a nedvességet, miközben finoman átjárja a halhúst. Letisztult, látványos és egészséges – tökéletes választás egy ünnepi asztalra vagy elegáns vacsorára.
Hozzávalók:
- 1 egész branzino (tisztítva, pikkelyestül)
- 1 kg durva tengeri só
- 1 tojásfehérje
- Friss kakukkfű és citromkarikák
Elkészítés:
- A sót keverd össze a tojásfehérjével, hogy formázható legyen.
- Tedd a só egy részét sütőpapírra, fektesd rá a megtöltött halat (citrom + fűszer).
- Borítsd be teljesen a sóval, hogy zárt burok legyen.
- Sütőben 220 °C-on 30 percig süsd, majd törd fel a sóhéjat és emeld ki a halat.
Köret ajánló:
1. Sült zöldségek (mediterrán stílus)
Cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika, lilahagyma, fokhagyma
Olívaolajon sütve, kevés kakukkfűvel, rozmaringgal
Remek bármelyik sült vagy grillezett branzinohoz
2. Grillezett spárga vagy brokkoli
Kevés olajon sütve, sóval, borssal
Tálaláskor citromlé vagy parmezán forgács hozzá
Különösen jó vajas-citromos vagy grill branzinóhoz
3. Fehérboros rizottó
Lágy, krémes rizottó fehérborral, kevés parmezánnal és citromhéjjal ízesítve
Kifinomult, tökéletes „en papillote” (papírban sült) branzinó mellé
4. Kuszkusz vagy bulgur tabbouleh stílusban
Friss zöldfűszerekkel, paradicsommal, uborkával, citrommal
Hidegen vagy langyosan is ideális, különösen nyári grillezéshez
Borajánló:
A sókéregben sült branzino letisztult, természetes ízvilágával olyan bort kíván, amely nem harsány, hanem visszafogott eleganciával emeli ki a hal frissességét. A sóburok fokozza a hal természetes zamatát, így egy ásványos, száraz fehérbor tökéletes választás. Fontos, hogy a bor legyen friss, jó savszerkezetű, de ne nyomja el a hal kifinomult ízét – a cél a harmónia és letisztultság.
Ajánlott borfajták:
Száraz Chablis (Franciaország) – ásványos, citrusos, elegáns
Tokaji Furmint (száraz) – visszafogott gyümölcsösség, jó savak, ásványos karakter
Olaszrizling (különösen Balaton-felvidékről) – könnyed, harmonikus
Rajnai Rizling – élénk sav, citrusos és virágos jegyek
Vermentino (Olaszország) – mediterrán frissesség, enyhe fűszeresség
Albariño (Spanyolország) – sós, citrusos, jól illik a tengeri halakhoz
Assyrtiko (Görögország) – ásványos, lendületes savú, elegáns választás