
Grillezett branzino chimichurri szósszal
Ez az étel a mediterrán és a dél-amerikai konyha találkozása – a ropogósra grillezett branzino finom, enyhén füstös ízét tökéletesen egészíti ki a friss, zöldfűszeres chimichurri szósz. A fokhagymás, petrezselymes, ecetes mártás élénk savasságot és karaktert ad a halnak, miközben megőrzi annak letisztult ízvilágát. Egyszerű, egészséges és különleges – tökéletes választás egy nyári vacsorához vagy könnyed hétvégi ebédhez.
Hozzávalók:
- 2 branzino-filé
- Olívaolaj, só, bors
Chimichurri szószhoz:
- Petrezselyem, oregánó, fokhagyma, olívaolaj, ecet, chilipehely
Elkészítés:
- Filéket megkened olajjal, sózod, borsozod.
- Grillen vagy grillserpenyőben megsütöd bőrrel lefelé, kb. 4-5 perc oldalanként.
- Közben a szószt összekevered, és tálaláskor meglocsolod vele a halat.
Köret ajánló:
1. Sült zöldségek
Cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika, lilahagyma, fokhagyma
Olívaolajon sütve, kevés kakukkfűvel, rozmaringgal
Remek bármelyik sült vagy grillezett branzinohoz
2. Grillezett spárga vagy brokkoli
Kevés olajon sütve, sóval, borssal
Tálaláskor citromlé vagy parmezán forgács hozzá
Különösen jó vajas-citromos vagy grill branzinóhoz
3. Fehérboros rizottó
Lágy, krémes rizottó fehérborral, kevés parmezánnal és citromhéjjal ízesítve
Kifinomult, tökéletes „en papillote” (papírban sült) branzinó mellé
4. Kuszkusz vagy bulgur tabbouleh stílusban
Friss zöldfűszerekkel, paradicsommal, uborkával, citrommal
Hidegen vagy langyosan is ideális, különösen nyári grillezéshez
Borajánló:
A grillezett branzino füstös jegyeihez és a chimichurri szósz élénk, fűszeres-savanykás karakteréhez olyan bor illik, amely frissítő, jó savú, de nem túl nehéz. Fontos, hogy a bor ne nyomja el a hal finom ízét, ugyanakkor képes legyen felvenni a versenyt a chimichurri élénkségével. Az üdítő, száraz fehérborok vagy egy nagyon könnyed rosé kiváló választás lehet.
Ajánlott borfajták:
Fehérborok:
Sauvignon Blanc – friss, zöldfűszeres és citrusos, jól illik a chimichurrihoz
Albariño – enyhén sós, citrusos, dél-spanyol stílus
Vermentino – mediterrán karakter, könnyed, fűszeres
Olaszrizling – magyar klasszikus, jó savú, neutrálisabb
Furmint (száraz) – ásványos és feszes, jó szerkezetű
Pinot Grigio – könnyed, semlegesebb választás
Rosé borok:
Provence-i stílusú rosé – száraz, gyümölcsös, frissítő
Kékfrankos rosé (Magyarország) – üde, élénk savakkal