
Branzino papírban sütve (en papillote)
A papírban sült branzino (franciául en papillote) igazi kulináris élmény: a pergamenbe zárt hal saját gőzében készül el, így minden aroma megmarad – szaftos, illatos és lenyűgözően tiszta ízvilágú fogás születik. A branzinót friss zöldségekkel, citrommal, olívaolajjal és zöldfűszerekkel párosítjuk, majd becsomagolva sütjük, míg tökéletesen megpuhul. Könnyű, egészséges és rendkívül látványos – tálaláskor a papír felnyitása igazi élményt nyújt, ahogy a gőz kiszabadul és magával hozza a mediterrán illatokat.
Hozzávalók:
- 1 kisebb egész branzino vagy 2 filé
- Zöldségek: cukkini, paradicsom, vöröshagyma
- Citromkarikák, olívaolaj, só, bors
Elkészítés:
- Sütőpapírra fekteted a zöldségeket és a halat.
- Sózod, borsozod, meglocsolod olajjal és ráteszed a citromot.
- A papírt borítékként hajtod be és lezárod.
- 190 °C-on 20 percig sütöd – a gőzben minden puha és szaftos lesz.
Köret ajánló:
1. Sült zöldségek
Cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika, lilahagyma, fokhagyma
Olívaolajon sütve, kevés kakukkfűvel, rozmaringgal
Remek bármelyik sült vagy grillezett branzinohoz
2. Grillezett spárga vagy brokkoli
Kevés olajon sütve, sóval, borssal
Tálaláskor citromlé vagy parmezán forgács hozzá
Különösen jó vajas-citromos vagy grill branzinóhoz
3. Fehérboros rizottó
Lágy, krémes rizottó fehérborral, kevés parmezánnal és citromhéjjal ízesítve
Kifinomult, tökéletes „en papillote” (papírban sült) branzinó mellé
4. Kuszkusz vagy bulgur tabbouleh stílusban
Friss zöldfűszerekkel, paradicsommal, uborkával, citrommal
Hidegen vagy langyosan is ideális, különösen nyári grillezéshez
Borajánló:
A papírban sült branzino könnyed, aromás étel, amelyhez egy friss, száraz fehérbor illik leginkább. Mivel a hal saját gőzében párolódik zöldségekkel, citrommal és zöldfűszerekkel, a borválasztásban is a frissesség és elegancia a kulcs. Egy üde, jó savszerkezetű fehérbor – mint például egy száraz olaszrizling, furmint vagy sauvignon blanc – szépen kiegészíti a hal finom ízét anélkül, hogy elnyomná azt. A mediterrán hangulatot tovább erősítheti egy könnyed vermentino vagy egy citrusos albariño, amelyek jól illenek a citromos, zöldfűszeres aromákhoz is. Az összhatás így könnyed, harmonikus és kifinomult lesz – pontosan, amilyennek ez az étel is készült.