
Kókusztejes kagyló gyömbérrel, lime-mal és korianderrel
Frissesség, illat, egy csipet egzotikum. Ez a fogás elrugaszkodik a megszokott fehérboros kagylókliséktől, és egy új, izgalmas ízvilágba repít: lágy kókusztej, illatos gyömbér, pikáns chili, lime és friss koriander – mindez a tenger sós ízével ötvözve.
Hozzávalók (2 főre)
-
1 kg friss feketekagyló (megtisztítva, selejtezve)
-
1 evőkanál semleges olaj (pl. napraforgó vagy mogyoróolaj)
-
1 kis fej salottahagyma, finomra vágva
-
1 gerezd fokhagyma, aprítva
-
2 cm friss gyömbér, vékony csíkokra vágva
-
1 kis piros chili (vagy chilipehely), ízlés szerint
-
200 ml kókusztej (sűrű, konzerv)
-
100 ml zöldségalaplé vagy víz
-
1 lime reszelt héja és leve
-
1 teáskanál halszósz (vagy szójaszósz, ha vegetáriánus verzióban készíted)
-
friss koriander vagy thai bazsalikom a tetejére
-
opcionálisan: néhány bébikukorica vagy vékonyra vágott cukkini a lébe
-
tálaláshoz: jázminrizs vagy pirított kenyér
Elkészítés (folyószövegben)
A kagylókat megtisztítjuk, megmossuk, a nyitott vagy törött példányokat eltávolítjuk. Egy nagy lábasban olajat hevítünk, és megpirítjuk benne a hagymát, fokhagymát, gyömbért és chilit. Pár perc után felöntjük a zöldségalaplével és a kókusztejjel, hozzáadjuk a lime reszelt héját és levét, valamint a halszószt.
Felforraljuk, majd beletesszük a kagylókat. Lefedve pároljuk kb. 5–6 percig, amíg szépen kinyílnak. A végén megszórjuk friss korianderrel vagy thai bazsalikommal, és azonnal tálaljuk.
Tálalás
Könnyű, illatos jázminrizzsel a legjobb, de pirított kenyérrel is működik, amivel ki lehet tunkolni az illatos, krémes, lime-os levet.
Borajánló
-
Riesling (félszáraz vagy száraz): jól viseli a gyömbért, lime-ot és a kókusztejet
-
Gewürztraminer: aromás, fűszeres – meglepően jó párosítás az ázsiai stílusú kagylóhoz
-
Alternatívaként: egy light sour ale vagy kókuszos kombucha is működik